Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Dra på KIT-kurs og delta i kampen mot matsvinn

Serveringsbransjen tar nå et felles ansvar og går sammen om å redusere matsvinn.

Foto: ColourboxPå KIT-akademiets kurs «Kutt Matsvinn» lærer du hva som skal til for å lykkes med det viktige arbeidet. 

4. januar i år gikk startskuddet for «Kutt Matsvinn 2020», et historisk bransjeprosjekt som skal bekjempe og forebygge matsvinn. 

Spar store summer

Det finnes ikke tall på hvor mye mat som blir kastet i serveringsbransjen, men i norske privathusholdninger alene havner 217 000 tonn mat i søpla hvert eneste år. Samlet kastes det mat for mange milliarder kroner årlig. Det betydelige matsvinnet er naturligvis ikke bærekraftig – verken for miljøet, samfunnet eller lønnsomheten.

Kunnskapen du trenger

Matsvinn foregår hele veien fra kjøkkenets produksjon til gjestenes tallerkener. Skal du lykkes i å redusere svinnet, trenger du tilstrekkelig kunnskap, kompetanse og motivasjon internt i bedriften. På kurset hos KIT vil du også få den kunnskapen og tryggheten du trenger for å få med deg de ansatte i arbeidet med å skape varig endring og øke lønnsomheten.

Kartlegging og tiltak

Ett av målene med det nasjonale prosjektet er å skape en kultur for matsvinnreduksjon i hele bransjen. Både hoteller, restauranter, kafeer, kantiner og servicehandel er invitert til å delta, og man håper at så mange som mulig vil melde seg på. Deltakerne skal kartlegge matavfallet sitt, og forsøke å redusere svinnet med 20 prosent de neste tre årene. Dermed blir «Kutt Matsvinn 2020» et bidrag til FNs bærekraftmål om å halvere verdens matsvinn innen 2030. 

Prosjektet ble satt i gang på initiativ fra NorgesGruppen og Matvett, og er utviklet i samarbeid med bl.a. ASKO Servering og Unilever, Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (UiO) og hotellkjedene Scandic og Nordic Choice Hotels.

KIT har en viktig rolle

KIT-akademiet skal altså sørge for opplæringen av prosjektdeltakerne, og har satt opp en rekke «Kutt Matsvinn»-kurs i 2017. På kursene, som inkluderer både «ekspertkurs» og «prosjektlederkurs», lærer du bl.a. målemetoder og relevante tiltak. Ingen forkunnskaper er nødvendig, men for å få fullt utbytte av kursene er det anbefalt å være påmeldt «Kutt Matsvinn 2020». 

Klikk her for å få mer informasjon om «Kutt Matsvinn 2020» 

Delta på kurs?

Det gjenstår to kurs i juni, og til høsten kommer det nye muligheter. På www.kitakademiet.no finner du en kurskalender med oppdatert oversikt. 

Kursholder Pål Nordahl har 30 års erfaring fra matbransjen. Han holder også økonomikurs på KIT-akademiet.